Електронна товарно-транспортна накладна стане обов'язковою з серпня

30 січня 2023, 13:59 2444

Електронна товарно-транспортна накладна (е-ТТН) стане обовʼязковою для бізнесу з 1 серпня 2023 року.

Як говориться у повідомленні Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, незабаром розпочнеться тестування електронної накладної, і ринок матиме пів року на адаптацію до нових правил.

«Ми точно розуміємо, що е-ТТН зробить ринок вантажних перевезень прозорішим, менш корумпованим. Для бізнесу використання електронних накладних буде дешевшим за паперові. І загалом це перший крок до впровадження міжнародних документів — e-CMR.

Впровадження е-ТТН обов’язково відбудеться, тому вже зараз ми закликаємо бізнес долучатись до тестування системи, щоб до 1 серпня бути готовими працювати з документами. Вже є провайдери електронного документообігу, які пройшли тестування і можуть взаємодіяти з системою», — прокоментував заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Мустафа Найєм.

Планується, що працювати з документом можна буде у режимі реального часу всім сторонам вантажоперевезення одночасно — відправнику, одержувачу та перевізнику. Також вона дозволить оперативно проводити взаєморозрахунки за здійснене перевезення.

Уточнюється, що з 1 лютого 2023 року бізнес має час на поступовий перехід, тестування та адаптацію до використання е-ТТН. Для цього компанії потрібно укласти договір з одним із провайдерів ЕДО, що приєдналися до проєкту, щоб 1 серпня бути повністю готовою до цифровізації цього бізнес-процесу.