Думка: У плані відновлення України не вистачає аспектів сталого розвитку

06 липня 2022, 16:05 1265

Попри те, що на конференції, яку Україна проводила спільно зі Швейцарією у Лугано 4-5 липня, майже всі лідери у своїх промовах згадували про необхідність «відбудувати ще краще» та «зелене відновлення», на рівні конкретних планів дій ці підходи були відображені мінімально.

Про це повідомив виконавчий директор WWF-Україна Богдан Вихор.

«Для успішного післявоєнного відновлення владі необхідно буде тісно співпрацювати з громадянським суспільством на місцях для розробки таких заходів, завдяки яким природне середовище становитиме основу миру та сталого розвитку для всіх українців. Перед нами відкрилася унікальна можливість вивести Україну в світові лідери сталого розвитку та продемонструвати, як природа може пришвидшити повоєнне відновлення і покращити життя та економічне становище людей», — підкреслює Богдан Вихор.

Відзначається, що український уряд сприймає «екологічне відновлення» як спосіб розширити впровадження проєктів з використання викопного палива (наприклад, експорт газу), приділяючи особливу увагу застосуванню водню та біоенергії. 

У WWF-Україна стверджують, що Україна не може надалі бути залежною від рішень у галузі енергетики, які не є сталими. Пропонують навпаки, мислити у довгостроковій перспективі, забезпечуючи розвиток України як сучасної економіки, заснованої на сталих відновлюваних джерелах енергії та енергоефективності.