Чорноморські порти домінують над дунайськими в експорті зерна

19 листопада 2023, 16:00 1852

Відновлення експорту через чорноморські порти зменшує товаропотік через порти Дунаю.

Про це повідомляють аналітики Spike Вrokers у Telegram.

«Станом на 15 листопада загальний експорт через дунайські порти становив 916 тис. т, а через чорноморські — 1,226 млн т», — констатують експерти. 

За їхніми словами, світовий ринок очікує підтвердження того, що Україна відновила експортну активність великогабаритними суднами, що визначить, яка частина товаропотоку з України залишиться для європейської логістики суходолом.

«Ставки фрахту суходолом залізничним та автомобільним транспортом по Європі вже почали знижуватися», — додають фахівці. 

За даними аналітиків, ціни на кукурудзу стабілізувалися в напрямку портів України. Кукурудза торгується на рівнях $142-147 за тонну в напрямку чорноморських портів. На ринках західного кордону України можна продати кукурудзу за ціною від €135 до €150 FCA, завантажено в європейський потяг на кордоні з Угорщиною, Словаччиною та Румунією. На італійському ринку кукурудза продається за ціною $223 CIF східне узбережжя Італії. Кукурудза, доставлена автомобільним та залізничним транспортом до Італії, торгується за ціною €210-220.

Водночас ціни на пшеницю продовжують зростати у всіх напрямках. DAP порти Одеса / Південний / Чорноморськ торгуються в діапазоні від 157$ до 160$ залежно від якості та строку постачання.