Більшість українських аграріїв підтримують вступ України до ЄС

03 січня 2024, 08:42 1039

Переважна більшість українських фермерів (67%) ставляться позитивно до процесу євроінтеграції України.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Українською плодоовочевою асоціацією (УПОА).

Майже чверть опитаних не вважають євроінтеграцію фактором, який вплине на їхню працю, або наразі не можуть визначитись.

«Водночас 4% респондентів мають застереження щодо наближення українського сільського господарства до ЄС, де, зокрема екологічні вимоги можуть створити значні перешкоди для їхніх господарств. У глибинних інтерв’ю фермери здебільшого зазначили, що європейський шлях — єдиний шлях України, тому вони розуміють необхідність відповідати європейським вимогам ведення сільського господарства», — зазначають в УПОА.

Найбільше як позитивних очікувань, так і занепокоєнь в контексті євроінтеграції у українських аграріїв викликає доступ до ринку ЄС. Великий європейський ринок є порівняно усталеним, позаяк є чимало пересторог щодо повноцінного виходу на нього нового амбітного й великого гравця, що ще й має доволі відмінну модель агровиробництва, нехарактерну для ЄС у цілому.

Водночас чимало фермерів також висловлювали свої побоювання щодо конкурентного середовища. 

«З одного боку, українська агропродукція, на думку багатьох респондентів, не дотягує: чи то до європейських стандартів, чи то внаслідок низької доданої вартості, тож не може відразу бути конкурентноздатною на цьому ринку», — додали в асоціації.