«АгрокебетиPRO: зернові та олійні»: в Україні навчатимуть фахівців зі зберігання та переробки

17 вересня 2024, 18:00 556

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» спільно з освітнім проєктом «Агрокебети» за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) оголошує про створення сучасного навчального центру для підготовки та перепідготовки фахівців у секторах зберігання та переробки зернових і олійних культур.

Про це говориться у повідомленні УКАБ.

Навчальний центр з питань зберігання і переробки зернових та олійних має на меті: 

  • пом’якшити вплив зростаючого кадрового дефіциту; 
  • підвищувати кваліфікації професійних кадрів; 
  • сприяти опануванню нових технологій у галузі зберігання зерна (елеватори), переробки зернових та олійних культур і виготовлення продуктів харчування або кормів/комбікормів.

«Центр буде забезпечений новітнім обладнанням і спеціалізованими ресурсами для навчання. Планується, що протягом проєкту навчання пройдуть щонайменше 150 спеціалістів, з яких 30% складатимуть ветерани, люди з інвалідністю та внутрішньо переміщені особи, а також 30% жінок, які готові впроваджувати передові технології та процеси», — говориться у повідомленні.

Навчання безоплатне, набір студентів розпочнеться вже у жовтні. Навчатися студенти будуть у гібридному форматі: основна частина онлайн з окремими офлайн-зустрічами.

Під час навчання студенти матимуть можливість отримати не лише теоретичні знання, а й пройти виробничу практику на провідних підприємствах галузі, зазначили в УКАБ. Це дозволить їм здобути практичні навички та підвищити шанси на успішне працевлаштування.

Олег Хоменко, генеральний директор УКАБ

Створення навчального центру — це лише перший крок до необхідної швидкої та ефективної перекваліфікації кадрів. УКАБ розширює свою освітню діяльність у галузі сільського господарства, маючи вже активно набутий досвід. Співпраця з аграрними компаніями стане важливим етапом отримання практичних знань та навичок для студентів, які згодом зможуть використати їх у розвитку аграрного сектору України. Також програма є важливою й для представників бізнесу, адже брак професійної робочої сили дедалі збільшується на ринку праці.

Директорка Програми USAID АГРО Ксенія Сидоркіна зазначає, що агросектор все гостріше відчуває нестачу кваліфікованих кадрів, і це проблема, яку мікро-, малий та середній бізнес не може вирішити самостійно.

«Програма USAID АГРО підтримала УКАБ та освітній проєкт «Агрокебети» у створенні навчального центру з підготовки фахівців у секторах зернових та олійних культур. Проєкт допоможе реалізувати наявний кадровий потенціал на ринку праці для залучення в агросектор. Люди, які втратили роботу через війну, внутрішньо переміщені особи, молодь, люди з інвалідністю, ветерани. Всі ті, хто шукає нову сферу для професійного розвитку та готові отримати сучасні практичні знання від провідних бізнесів і наукових інституцій галузі. Це майбутні спеціалісти, які забезпечуватимуть стабільну роботу агропідприємств та розвиватимуть сільське господарство України», — додала вона. 

Навчальний центр проєкту «АгрокебетиPRO: зернові та олійні» спрямований не лише на покращення якості підготовки кадрів, але й на створення нових можливостей для професійного та кар'єрного зростання молоді та представників вразливих груп населення. Партнерство з провідними університетами України та аграрними підприємствами забезпечить стале функціонування центру навіть після завершення дії проєкту за підтримки Програми USAID АГРО, підсумували в УКАБ.