У Чехії ягоди збирають роботи, керовані штучним інтелектом

20 січня 2024, 16:00 2407

Роботи, керовані штучним інтелектом, здійснюють революцію у збиранні полуниці в Чехії, демонструючи стійкий підхід до сільського господарства з меншою кількістю ресурсів і без хімічних продуктів.

Fravebot — робот, встановлений на сімейній фермі «Раєчек» у Брно, контролює і збирає полуницю. Однак управління та обслуговування роботів може ускладнитися, що потребуватиме інтеграції штучного інтелекту (ШІ).

«Шлях полуниці від крихітного насіння в теплиці до солодких плодів на полицях супермаркетів містить у собі безліч етапів і ручну працю. На фермі «Раєчек» використовують два типи роботів для ефективнішого та екологічнішого вирощування полуниці: Fravebot Scout для моніторингу стану рослин і відстеження стиглості та Fravebot Harvestor для збирання фруктів» повідомляє Siemens.

Крім роботів, на фермі «Раєчек» ключову роль відіграє середовище Digital Twin від NVIDIA. Воно допомагає розробляти, моделювати і впроваджувати штучний інтелект, який має стати мозком робота. Завдяки навчанню з використанням цифрового двійника рослин і фруктів у NVIDIA Omniverse роботи здатні виявляти хвороби та шкідників у реальному світі. Інтерфейс між реальним і цифровим світом здійснюється через відкриту цифрову бізнес-платформу Siemens Xcelerator.

Оскільки сучасні інструменти моделювання можуть також моделювати фізичні закони (наприклад, вагу полуниці), нейронні мережі робота можна навчати заздалегідь без необхідності переміщатися реальним середовищем. Такий підхід істотно прискорює процес розробки роботів і знижує витрати.

«Я думаю, що це основний шлях, яким слід іти: зосередитися не лише на роботизованій частині, а й також на аналітиці та користувацькому інтерфейсі для рослинників», — наголошує співвласник ферми «Раєчек» і головний агроном гідропонного вирощування Матей Скленарж.