Яблуко, яке не планують закладати у сховища, дешевшає

01 листопада 2023, 15:33 1536

Відпускні ціни на яблуко в Україні після стрімкого подорожчання знову почали знижуватися.

Як повідомляють аналітики EastFruit, негативний ціновий тренд відстежується здебільшого в сегменті тієї продукції, яку фермери не закладають у сховища через низьку якість.

Так, з початку поточного тижня мінімальні ціни на яблука опустилися до позначки 8 грн/кг ($0,22/кг). Водночас слід зазначити, що на яблука вищої якості фермерам вдалося утримати ціни в раніше зафіксованому діапазоні 10-15 грн/кг ($0,27-0,41/кг). Аутсайдерами тижня виступили такі сорти як Джонаголд і Ренет Симиренка, а за вищими цінами надходять у продаж Гала і Голден Делішез.

Водночас, за даними аналітиків, українське яблуко продовжує відвантажуватися на експорт. Звісно, на сьогодні це незначні обсяги, але географія країн-покупців українського яблука має всі шанси розширитися вже цього сезону, що згодом може призвести до збільшення обсягів експортованого яблука. Звичайно, багато чого залежатиме і від вартості та можливостей логістики цього сезону. Приміром, минулого сезону українське яблуко майже не було присутнє на ринках Південно-Східної Азії, але водночас активно постачалося на Близький Схід і в Центральну Азію.

Також варто зазначити, що сьогодні відпускні ціни на яблука в Україні фактично відповідають ціновому рівню минулого року. За словами ключових гравців ринку, це здешевлення — тимчасова ситуація, оскільки з настанням холодів відпускні ціни на яблука мають всі шанси знову почати зростання.