Погода в останні роки додає клопоту сільгоспвиробникам.
Про це заявив заступник голови фермерського господарства «Нива» (Тернопільська обл.) Тарас Сербай в інтерв’ю журналу «Агроном».
«Жнива змістилися на місяць. Якщо раніше на початку вересня ми вже могли соняшник спокійно збирати, то зараз через погодні умови це неможливо. Збираємо наприкінці вересня – на початку жовтня. Схожа ситуація з соєю, кукурудзою. Через холодні весни й початок літа рослини зупиняються у вегетації на місяць. Відтак, зміщуються терміни збору. Те ж саме відбувається і з посівними кампаніями: інколи не вдається зайти в поле у квітні-травні», — пригадує він.
Іноді, за словами експерта, погода впливає й на сам процес збору врожаю. У 2021 р. найважче було збирати пшеницю.
«Коли була молотьба, то заливало дощами. Тож пшеницю потрібно було додатково сушити, а це – додаткова робота, яка потребує додаткових рук. Виходило так, що ніби й техніки було вдосталь, а все одно було складно», — додав Тарас Сербай.
Він підкреслив, що погода задає тон і щодо обробки культур. В агросекторі важливе вміння реагувати за ситуацією, інтуїтивно: є потреба чи проблема – шукаємо рішення, вносимо препарати, реагуємо. Якщо можна обійтися без якоїсь обробки, хоч вона й «прописана» в тих чи інших правилах, то обходимося.
«Взагалі успіх, врожайність і прибуток у нашій сфері залежать від багатьох складників. Але якщо погоду контролювати важко, то вибір інших елементів (якісних препаратів, техніки, застосування інновацій та підбір команди) – контрольований чинник, — підкреслив Сербай, зазначивши, що минулого року господарству вдалося досягти урожайності 4 т/га на ріпаку, для кукурудзи — 10–12 т/га. — Наступного року вже хочеться більше».
Для довідки: сімейне підприємство «Нива» працює в Тернопільській області з 2004 року. Вирощують повний спектр зернових, також мають у сівозміні кормові. Найбільше площ – під пшеницею (300 га), кукурудзою (250 га) та соняшником (200 га). Від буряків відмовляються – стало невигідно.