Про це свідчать розрахунки науковців, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, обсяги виробництва зернових і зернобобових культур у 2017 р. зменшаться проти минулорічних показників на 5,9% і становитимуть 62,2 млн т. Збільшиться виробництво пшениці, жита, гречки, гороху та рису.
Серед олійних культур збільшиться лише виробництво ріпаку — на 91,9% — і становитиме 2,2 млн т.
Завдяки незначному збільшенню урожайності та площ вирощування обсяги виробництва картоплі збільшаться на 1,7% і становитимуть 22,1 млн т.
Внаслідок зменшення урожайності (-9,1%), яке не змогло компенсувати навіть збільшення площі вирощування (+9,2%), виробництво цукрових буряків зменшиться на 0,7% — до 13,9 млн т.
Зберігатиметься тенденція скорочення виробництва овочів — до 9,3 млн т.
Плодів та ягід буде зібрано близько 2,0 млн т — на 2,2% менше, ніж 2016 року.
Виробництво винограду зменшиться на 0,8% — до 374,8 тис. т.