Тепла волога зима сприяє появі сходів озимих культур

13 січня 2020, 08:00 2736

Тепла та дощова зимова погода сприяла появі сходів озимих культур, які не зійшли восени через нестачу вологи.

Про це в ефірі радіо «Колос» розповів директор агрофірми «АгроРось» Сергій Харченко.

«Озиму пшеницю та ячмінь сіяли комірним способом, тобто в сухий ґрунт, і вони не сходили аж до  грудневих передноворічних дощів. Природна аномалія зіграла нам на руку і дала надію на майбутній врожай», — говорить він.

Опадів на Черкащині, де обробляє землі «АгроРось», не було весь серпень і вересень. Через це аграрії не змогли посіяти озимий ріпак і у 2020 р. матимуть брак попередника під озиму пшеницю. 

«Щоб виправити цю ситуацію, скоріш за все, будемо сіяти горох. Він також є гарним попередником під озимину», — додає Харченко.

Аграрій зазначає, що озимий клин лишився не повністю сформованим і в інших господарствах. Тому навесні буде високий попит на насіння ярого ячменю, гороху та пшениці.

Щодо результатів 2019 р., Харченко відмітив, що урожай був на середньому рівні. Проте негативу додав тотальний обвал цін на основні сільгоспкультури.

«Тому закупка нової техніки поки призупинена. В мінус не пішли, але прибутку також немає», — резюмував він.


Для довідки: «АгроРось» — підприємство, що займається виробництвом насіння зарубіжної і вітчизняної селекції, є дистриб’ютором ЗЗР та мінеральних добрив. Серед основних активів агрофірма має свиноферму, зерносушильний комплекс, спеціалізовані склади з залізничними під’їздними коліями.


Ірина Кравченко, AgroPortal