Ринку ріпаку доведеться пристосовуватись

26 липня 2023, 10:32 2594

Низка викликів і задач очікується на ринок ріпаку і продуктів його переробки у 2023/24 МР.

Таку думку висловила аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.

Вона зазначила, що країни Східної Європи (Румунія, Болгарія, Польща, Угорщина, Словаччина) наразі погодили продовження заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня поточного року, заборона не стосується транзиту, але це все одно призведе до більш тривалої фази експортного сезону.

Водночас очікується значне зниження врожаю ріпаку в Австралії як ключового постачальника ЄС, що буде підтримувати попит країн ЄС на ріпак українського походження, а погода в ЄС призводить до коригування прогнозів урожаю ріпаку в бік зменшення, додає експерт. 

«Припинення дії зернового коридору призводить до переорієнтації експортерів на річкові порти та сухопутні західні переходи, що гальмує експорт, але не зупиняє його», — уточняє Світлана Купрєєва. 

Крім того, очікується зростання переробних потужностей, що частково переорієнтує ринок на задоволення внутрішніх потреб.

«Все вищеперелічене говорить про те, що ринку ріпаку доведеться пристосовуватись до поточної ситуації та вирішувати чергові складні питання, тим паче, що працювати буде з чим, зважаючи на прогнози врожаю та поточні результати збиральної кампанії», — підсумувала вона.