Пізні кавуни будуть по карману українцям

06 вересня 2017, 16:55 2969

Ціни на кавун в Україні почали знижуватись. Фахівці ринку пов'язують це  із погодними умовами, крім того, попит на ягоду суттєво знизився, через рекордно високі ціни та погану якість продукції на ринку. 

Втім українці за кілька тижнів матимуть змогу поласувати відносно недорогим та якісним кавуном, повідомляє «Інфо-Шувар».

Як зазначається, ціни на кавун у серпні поточного року встановили історичний рекорд і це негативно вплинуло на попит.

«З початку вересня в Центральних та Західних регіонах країни помітно похолодало, через це попит знизився ще помітніше, бо кавун, зазвичай, краще за все продається саме у спеку. Саме тому, сьогодні фермери вимушені знижувати ціни. Втім, і якість кавунів, які сьогодні пропонуються на торгових майданчиках, не дуже висока, це теж не сприяє активним продажам. Але є надія, що вже у другій половині вересня  пропозиція якісних кавунів збільшиться і ціни трохи просядуть, саме з 10 вересня, виробники Південних регіонів планують збирати врожай пізніх строків визрівання», — пояснила ситуацію експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

За словами виробників, нині погода  цілком сприятлива для гарного  врожаю.

«Зараз  в Херсонській області температура встановилась на рівні 23-30 С° — це майже ідеальна денна температура для збільшення маси плодів та утворення цукру. Тому вже за кілька тижнів на ринку слід очікувати збільшення пропозиції якісного кавуна і ціни на нього можуть просісти», — розповів керівник обслуговуючого кооперативу «Агропродукт  Херсонщини» Олександр Синюк.

Втім, поки що, складно спрогнозувати на скільки суттєвим буде просідання ціни, бо насправді, це дуже залежить від погоди. 

«У вересні, дійсно, очікується збільшення пропозиції якісного кавуна пізніх сортів, але ціни на нього будуть дуже залежати від погоди. Так, якщо в Україні буде тепло і не заважатимуть дощі, попит очікується цілком задовільний і ціни суттєво не знизяться», — розповів  керівник ФГ «Алмаз» Олександр Супрун, зазначивши, що в порівнянні з минулим роком, кавун у вересні буде дорожчим через загальне зменшення  пропозиції, бо площі під пізніми сортами також  суттєво скоротились.