Поширення фомозу в посівах соняшнику: який фунгіцидний захист обрати

12 червня 2024, 14:50 1257

Однією з найбільш поширених хвороб соняшнику залишається фомоз, який впливає на всі органи рослини протягом вегетаційного періоду. Хвороба може призвести до зниження врожаю до 25%, якості продукції та посівних властивостей.

Про це розповів менеджер DEFENDA у Львівській області Юрій Якубчук.

«Особливо інтенсивно хвороба проявляється наприкінці вегетації. Основним джерелом захворювання виступають рослинні залишки. Розвиток патогена відзначається за підвищеної вологості та показників температурного режиму в межах +20-25°С», — зазначає він.

Симптоми фомозу виявляються на листках та стеблах у вигляді темно-бурих плям, які з часом зливаються. На уражених стеблах утворюються пікніди гриба, а всередині стебла виникають порожнини, що робить його ламким. Хвороба також проявляється у вигляді окремих бурих плям на кошиках соняшнику.

Для боротьби з фомозом соняшнику Юрій Якубчук радить застосовувати комплекс заходів, спрямованих на профілактику та знищення патогена. 

Фахівець зазначає, що агротехнічні методи включають дотримання сівозміни і використання стійких гібридів соняшнику. Хімічні методи боротьби — фунгіциди, які вносяться профілактично або за перших ознак хвороби. Він додає, що краще попередити розвиток захворювань, аніж потім лікувати.

DEFENDA для боротьби з фомозом соняшнику має ефективний фунгіцид Спліт Дуо (дифеноконазол, 125 г/л + азоксистробін, 125 г/л).


У разі виникнення додаткових запитань можете звертатися до представника агродепартаменту LNZ Group свого регіону.