Підготовка до посівної. Спеціалісти розповіли, як підібрати насіння гібридів кукурудзи

20 лютого 2024, 11:15 925

Тип зерна кукурудзи визначає швидкість і тип вологовіддачі, тому підбір правильного насіння напряму визначатиме урожайність культури.

Про те, як правильно обрати гібрид кукурудзи, розповіли в Ародепартаменті компанії LNZ Group.

  • Зубовидне зерно рівномірно віддає вологу через стрижень і п’ятку зернівки. А кременисті гібриди стрибкоподібно віддають вологу через стрижень качана.
  • Щільність прилягання обгорток до качана. За сильного прилягання втрата йде повільно, а за рихлих чи розкритих обгорток — швидше.
  • Від кута нахилу качана відносно стебла залежить інтенсивність втрат і повторного набору вологи після осінніх дощів та ймовірність розвитку фузаріозу та інших грибків. 

Качани, опущені відносно стебла на 90° і більше, мають меншу небезпеку натирання та утримання вологи. Врожай має кращу якість за більш пізнього збирання, коли після дощів волога знизилася до оптимальних параметрів. 

  • Міцність кріплення качана та довжина ніжки. За довгої ніжки і слабкого кріплення завжди є небезпека втрати врожаю внаслідок обламування качанів.
  • Міцність стебла та придатність гібридів до перестою. Сухі стебла швидше уражаються фузаріозом, виникає прикореневе вилягання. А тонкі можуть просто зламатися під вагою качана.  
  • Придатність до системи No-till. Так називають систему нульового обробітку ґрунту під час вирощування сільськогосподарських культур, зокрема й кукурудзи, за якої не використовують механічну обробку ґрунту. Практично всі гібриди кукурудзи підходять для вирощування за технологією No-till, але краще уточнити це питання у представників виробника перед придбанням насіння. 

Вищезазначені показники мають зернові та силосні гібриди бренду UNIVERSEED. Дізнайтеся про них детальніше тут