Майже всі компанії, які отримали досвід експорту минулого року, планують збільшити обсяги постачання в цей регіон по певних позиціях, повідомляється на сайті сільгоспринку «Шувар».
На думку трейдерів, найбільший експортний потенціал в 2017 р. матимуть тепличні овочі, а саме огірки, томати та перець. Непогані прогнози експортери роблять щодо ранньої капусти, баклажанів та кабачків. В довгостроковій перспективі деякі компанії планують розпочати відвантаження часника, батату та спаржі.
«Саме ці види продукції користуються підвищеним попитом у компаній, які планують інвестувати в промислові виробничі проекти в сільському господарстві найближчі роки», — інформує «Шувар».
Серед плодово-ягідної групи, на думку трейдерів, найбільшим попитом на ринку ЄС цього сезону будуть користуватися свіжа українська лохина, чорниця та смородина. Також планується збільшити обсяг постачання кавунів та динь.
В цілому в 2016 році, порівняно з 2015 роком, Україна суттєво збільшила обсяги експорту свіжих овочів та ягід до країн ЄС. Обсяги експорту ранньої капусти в цей регіон збільшились в 4,5 рази, перцю — в 3,5 рази, огірків — майже в 2 рази, а томатів — в 1,5 рази. В плодово-ягідній групі найпомітніше зросли обсяги експорту лохини — майже в 4 рази.
Тим часом, експорт кавунів знизився на третину, а динь було експортовано в 5 разів менше.