На Полтавщині збільшать площі поливних земель під органічними культурами

29 вересня 2024, 12:33 207

Організація водокористувачів «Квітучі Лани», що на Полтавщині, завдяки розвитку зрошення збільшила урожайність органічних сільськогосподарських культур до 20%, що дало можливість зменшити собівартість органічної продукції.

У планах — збільшити площі поливу до 500 га, говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

ОВК створена у квітні 2023 року за ініціативи ТОВ «Лан-Агро».

«Фактично з 2019 року ми самостійно розпочали відродження гідротехнічної меліорації в регіоні. Зробили значні капіталовкладення для відновлення зрошувальної системи, внутрішньогосподарських систем, закупили необхідне обладнання. Проте, поки зрошувальна система знаходилась у комунальній власності, про ефективне її використання не могло йтися. А завдяки реформі гідротехнічної меліорації земель у нашої організації водокористувачів з’явилася можливість отримати у власність об’єкти меліоративної інфраструктури, почати їх модернізувати та залучати інвестиції», — розповідає керівник ОВК «Квітучі Лани» Олег Ворона.

Нині ОВК «Квітучі Лани» вже знаходиться на етапі активного відновлення гідротехнічної меліорації в регіоні: модернізує насосну станцію, отримує необхідне обладнання від Програми USAID АГРО. У червні Держрибагентством спільно з Омельницькою сільською радою здійснено передачу у власність ОВК «Квітучі Лани» об’єктів інженерної інфраструктури меліоративної мережі зрошувальної системи.

Зараз ОВК «Квітучі Лани» поливає 232 га сільськогосподарських угідь, що обробляються за органічною агротехнологією.