На Дніпропетровщині зафіксували загибель 5% озимого ячменю

05 лютого 2022, 11:35 279

Результати відбору монолітів озимих культур у Дніпропетровській області показали, що загибель рослин озимого ячменю становить до 5%, озимої пшениці — до 2%.

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Як зазначається, у третій декаді січня в області спостерігалась холодна, волога погода. Середньодекадна температура повітря виявилась на 0,6°С вище за середню багаторічну і становила 4 ºС морозу.

Максимальна температура повітря підвищувалась до 2,2°С тепла, поверхня снігу прогрівалась до 1°С тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 12,2ºС морозу, поверхня снігу охолоджувалась до 16ºС морозу.

Сума опадів за декаду становила 7 мм, або 47% норми. Сніговий покрив залягав епізодично, за даними снігозйомки на 31 січня, висота снігу становила 6 см.

Під час найбільшого похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) знижувалась до 4ºС морозу і була незагрозлива для рослин озимих культур.

«Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур були задовільні. Розрахункова критична температура вимерзання у фазі кущення становила 14,9ºС морозу», — додали у відомстві. 

Також зазначається, що на початку І декади лютого спостерігалось підвищення температури повітря та опади у вигляді дощу, а на сільськогосподарських угіддях виявлене поступове танення снігового покриву. Значне промерзання грунту не дозволяє у повній мірі поглинути талі води, що спричиняє підтоплення та загибель житлових нір мишоподібних гризунів. На даний час загибель нір виявлена лише у низинах на посівах багаторічних трав та неорних земель.