Кукурудза лідирує за ростом цін серед зернових культур

15 травня 2024, 13:54 1089

На ринку пшениці, кукурудзи та олійних культур у квітні відбувалось підвищення вартості за всіма напрямами.

Про це йдеться у квітневому звіті ринку зернових AgroMarket UUB від Української універсальної біржі.

Зазначається, що протягом місяця цінові індикативи на кукурудзу відображали найбільше зростання серед зернових культур. Підвищення цін у середньому відбулося на 4,28%, і середня ціна на кінець місяця складала 5322 грн/т. 

«Ринок пшениці також відзначався висхідним трендом. Загалом на кінець місяця середні ціни на пшеницю 2 і 3 класу знаходились в діапазоні 6812–6099 грн/т. Ціни на фураж складали 5389 грн/т, що більше на 2,67% з початку місяця», — додали аналітики біржі.

Підтримку цінам на кукурудзу надавали різні фактори. Зокрема, короткострокове зростання курсу долара, експортний попит, попит тваринницьких та переробних підприємств для покриття середньострокових потреб, зменшення залишків кукурудзи в Україні, що призводить до обмежених пропозицій від виробників.

Середні ціни по Україні на кінець квітня відносно початку місяця:

  • ячмінь — 5234,51 грн/т (+2,43%);
  • соя — 17 254,11 грн/т (+3,12%);
  • соняшник — 13 925,99 грн/т (+4,52%).

На кінець квітня спостерігалося зростання цін на кілька ключових сільськогосподарських товарів, які торгуються на Чиказькому торговельному майданчику (CBOT). Цей сплеск насамперед пояснюється неоптимальними умовами посіву в основних виробничих зонах, що ще більше посилюється посушливим періодом, який вплинув на регіони твердої червоної озимої (HRW) пшениці.

«На ринку пшениці ф'ючерси відображали значне зростання через появу погодних умов у ключових регіонах вирощування в США, Європі та на південному заході країни-терориста. Ф'ючерси на кукурудзу CBOT зросли на тлі зростання світових цін на пшеницю та невизначеності у південноамериканському виробництві. Ф'ючерси на соєві боби завершили останній тиждень місяця дещо вище. Оскільки збір урожаю сої в Бразилії майже завершено, а прогрес Аргентини відстає від історичних середніх показників, світовий ринок сої залишається дещо напруженим», — додають аналітики.