Українські виробники картоплі продовжують впевнено підвищувати відпускні ціни на свою продукцію.
Як повідомляють аналітики проєкту EastFruit, зростання цін у цьому сегменті оператори ринку пояснюють підвищеним попитом оптових компаній і роздрібних мереж, які продовжують закуповувати картоплю для тривалого зберігання.
Так, тільки з початку поточного тижня картопля зросла в ціні до 10-14 грн/кг ($0,27-0,38/кг). Це в середньому на 20% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. За словами самих виробників, підвищувати ціни їм дає змогу не тільки високий попит, а й скорочення пропозиції продукції з дрібних господарств населення, оскільки через погіршення погодних умов більшість виробників не має можливості відвантажувати її на ринок.
Сьогодні картопля в Україні вже коштує в середньому у 2 рази дорожче, ніж в аналогічний період минулого року. При цьому оператори ринку зазначають, що зростання цін не сприяло зниженню попиту на картоплю, тож вони не виключають, що наступного тижня фермери робитимуть спроби вкотре підвищити ціни в цьому сегменті.