Фермери відмовляються від ягід на користь овочів

05 липня 2022, 14:50 957

Підприємство «Схід Агро», яке на Харківщині вирощувало зернові, бобові, олійні культури та ягоди, переїхало на Дніпропетровщину та перекваліфікувалося на овочі та соняшник.

Про це розповів керівник господарства, учений-агроном Юрій Молчанов, повідомляє «Суспільне».

«Можливість вивезти продукцію є, але ринки не об’ємні та не мають такої кількості оптовиків, які могли б забирати для продажу в роздріб ягоду. У супермаркет Харкова зайти непросто, треба заздалегідь укладати договори. Ще вирощуємо жимолость, але немає культури її споживання. Це нішева культура. Проблематично зі збутом. Ще не пробували. Беруть у дуже невеликій кількості», — каже підприємець.

Через війну Юрій Молчанов не планує вкладати гроші в закупівлю нової техніки.

«Це багаторічні насадження. Посадки були від 3 до 5 років тому, і вони тільки минулого року почали плодоносити. Для збору комбайн немає сенсу купувати через війну, а за ручного збирання продуктивність невелика, а ціна на ягоди на 60% менша, ніж торік. Та й продати її складно», — розповідає  Юрій Молчанов.

«З ягодами проблема, тому що це найперший харчовий ланцюг, з овочами в будь-якому випадку буде краще, оскільки вони на столі щодня. Я ще й досвідчений овочівник. За цим, звичайно, є майбутнє. Ну й проблема насінництва теж велика», — розповідає учений-агроном.

За словами Юрія Молчанова, враховуючи ситуацію, цього року господарство переорієнтовується на овочівництво, також посіяли 50 га соняшнику.