Чи буде де зберігати овочі? Українцям розповіли, як зробити це самостійно

11 червня 2022, 08:00 1994

В умовах війни, коли промислове виробництво овочів суттєво зменшилось, є надія, що українці зможуть виростити більше овочів на присадибних ділянках. Багато насіння, в тому числі з-за кордону, було передано громадянам.

Про це у коментарі AgroPortal.ua зазначив директор компанії «Толсма Текнік» Олесь Капітанчук.  

Компанія взяла участь в організації поставки насіннєвої картоплі населенню від партнерів у Нідерландах.  

На уточнююче запитання, чи будуть забезпечені українці овочами власного виробництва тривалий термін восени та взимку за відсутності сховищ для зберігання, Олесь Капітанчук наголошує, що людям самим потрібно подумати, як зберегти продукт. 

propData.content.image
Олесь Капітанчук

«Капуста, морква та буряк полюбляють більш низькі температури (0 - +1°С) та вологі умови зберігання, тому чудово підійде погріб, або можна, як робили колись, «прикопати» в землю. Картопля полюбляє температуру в межах +3-4°С, вологість 90-95% і бути на протязі, тобто має бути провітрювання. Цибулю краще зберігати сухою, вологість має бути не вищою за 65-70%, температура має наближатись до +1°С, але якщо вона суха, то можна і +10°С (балкон чи веранда підійдуть для утворення наближених умов)».

За його словами, на сьогодні проєкти з будівництва сховищ практично відсутні.  

«Загальновідомий факт, що Україні не вистачає сховищ для овочів, особливо у регіонах. Але найбільше сховище є актуальним для фермера,  воно надає гнучкості, тобто фермер не буде вимушений продавати свою продукцію восени одразу після копання урожаю за ціною, яка є на ринку. Зі сховищем фермер може продати свій продукт тоді, коли для нього буде найвигідніша ціна, а це не обов'язково має бути весною. Тому проєкти з будівництва сховищ залишаються актуальними і будуть такими ще багато років, особливо тоді, коли почнуть реалізовуватись проєкти, пов'язані з переробкою овочів», — резюмує Олесь Капітанчук. 


Для довідки: компанія «Толсма Текнік» пропонує комплексне рішення для зберігання овочів. Для картоплі та цибулі актуальна якісна, добре продумана вентиляційна система.  Для капусти, моркви та буряку важливо мати якісну і досить потужну холодильну систему, яка одночасно з охолодженням не буде висушувати продукт, адже кожний літр води, який може бути відведений під час роботи холодильної системи, це 1 кг продукту, який міг би бути поставлений на ринок. Компанія також має унікальну багатофункціональну систему управління, яка дає можливість досягти найвищих показників зберігання продукту. Є рішення для підвищення енергоефективності, коли комп'ютер управляє системою зберігання з огляду на прогноз погоди.