Фермер: У світі агротехнологій діє принцип 20 на 80

20 лютого 2022, 09:00 1959

Є 20% технологій, що приносять 80% прибутковості. Але при цьому є і 80% технологій, що приносять лише 20% прибутку.

Про це AgroPortal.ua розповів керівник ФГ «Флора А.А.» Андрій Капріца.

За його словами, на полях господарства в 2021 р. закладали багато дослідів із диференційованого внесення азоту по пшениці. Робили декілька варіантів — більше, менше, контрольні проходи. В деяких моментах припустилися помилок: схибили з нормами та правильністю розподілу азоту по полю.

«Є багато модних технологій, які насправді не працюють. Нові методи внесення азоту по підживленню ґрунту не показали очікуваної ефективності, а в деяких випадках давали протилежну дію (-800 кг по врожайності). Можливо, через те, що було досить мокро в полі», — ділиться досвідом Андрій Капріца.

Він зазначив, що точне землеробство не обмежується диференційованим посівом, до нього треба додати і автопілот, і функцію відключення секцій — це ті 20%, що точно працюють. Усі інші або ще на стадії вивчення, або ж не приносять очікуваного результату.

За переконанням Андрія Капріци, точне землеробство необо’вязково всім підходить і потрібне.

«Якщо поле рівне, рівномірне, то точне землеробство й не потрібне. Такі є на Житомирщині. А як у мене на Вінниччині гори, полонини, ще й 12 ґрунтових відмін на полі в 114 га, то без точного землеробства не обійтись», — зауважує Андрій Капріца.


Валентина Оврас,  AgroPortal.ua