Основна проблема в секторі овочівництва України — скорочення посівних площ через окупацію південних областей. Однак дефіциту овочів очікувати не варто. 

Про це заявила аналітик «Українського клубу аграрного бізнесу» Світлана Литвин в коментарі «Фокусу».

«Значних ризиків дефіциту основних овочевих культур немає, оскільки 85% всієї овочевої продукції в Україні вирощується в господарствах населення і лише 15% — промисловими господарствами. Крім того, виробники в інших областях України, розуміючи ризики виникнення дефіциту на певні овочеві культури та потенційно привабливі ціни на них, потроху збільшують насадження овочів у своїх господарствах», — додала вона. 

За словами аналітика, формування цін на овочі буде залежати від співвідношення попиту та пропозиції. З одного боку, якщо погодні умови дозволять отримати гарний врожай овочів, то значного зростання цін не буде. 

«Та навіть при обмеженій пропозиції ціни не будуть стрімко зростати через низьку купівельну спроможність українців зараз і одразу після закінчення війни», — прогнозує Світлана Литвин.

Вона вважає, що виключення можуть становити баштанні культури, оскільки значна частка їх виробництва припадає на Херсонську область. А значно збільшити обсяги виробництва в інших областях навряд чи можливо. Однак ситуація може змінитися у випадку деокупації Херсонської області та відновлення поставок в інші регіони України. 

Кооперативи перепрофільовуються з ягід на овочі Кооперативи перепрофільовуються з ягід на овочі

З початку війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: наприклад, з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством. 

Мультимедіа