Думка: Дорогі добрива змусять аграріїв сіяти сою

19 січня 2022, 17:32 547

Соняшник наступного сезону збереже лідируючу позицію серед олійних, проте очікується деяка переорієнтація на інші олійні культури.

Таку думку висловила аналітики олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрієва.

Вона зазначила, що поточний 2021/22 МР проходить під знаком високих цін на олійну сировину, що підтримуватиме інтерес до їхнього вирощування, проте традиційно визначальною стане рентабельність культур, при цьому існують певні «за» та «проти».

«Дефіцитний світовий баланс ріпаку в сукупності з іншими факторами підтримки (ціни на пальмову олію, нафту) цього сезону вивів ціни на рекордний рівень. Український ринок, орієнтований на експорт, традиційно слідує тенденціям світової торгівлі і також фіксує максимуми.

Тим не менш, наступного сезону ризиком для українських виробників ріпаку може стати світове відновлення врожаю, як наслідок особливостей поточного 2021/22 МР, та його тиск на ціни», — прогнозує експерт.

На користь збереження та розширення посівів сої наступного сезону, на думку Світлани Купреєвої, може зіграти висока вартість мінеральних добрив, у такій ситуації компанії, налаштовані на довгострокове планування, сіятимуть сою, як хорошого попередника та культуру з низькими витратами на вирощування.