Аграрії просять захисту від російської гречки

10 жовтня 2018, 11:17 1915

ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» (ВАР) закликає владу вжити заходів для збереження власного виробництва гречки та захисту українських виробників від інтервенції неякісної та дешевої крупи, що походить з Російської Федерації.

Про це заявив голова ВАР Андрій Дикун, говориться у повідомленні спілки.

«Для захисту українського ринку необхідно вводити антидемпінгові мита на імпорт гречки, що походить з РФ. Кабінет міністрів України повинен стимулювати виробництво гречки та захистити вітчизняного виробника через механізми державної підтримки. Крім того, Держпродспоживслужба обов«язково має перевірити наявний продукт на українських прилавках на дотримання стандартів ДСТУ через низьку якість імпортованої крупи», — зазначив він.

За його словами, через те, що Росія продає неякісну гречку на українському ринку за заниженими цінами, вітчизняні виробники втрачають рентабельність і, як наслідок, економічну мотивацію надалі вирощувати цю культуру. Вже в цьому році через інтервенцію неякісної крупи з Росії площі під посівами гречки в Україні скоротилися майже вдвічі (до 108 тис. га з 189 тис. га у 2017 році). Наступного року аграрії, які спеціалізуються на вирощуванні гречаної крупи, прогнозують ще більше скорочення посівних площ — до 40-50 тис. га.

Як зазначається, падіння закупівельних цін на гречку розпочалось минулого року на фоні перевиробництва даної культури у східного сусіда. У 2017 році врожай гречки в Росії склав понад 1,7 млн т при тому, що внутрішнє споживання сягає лише 750 тис. т.

В результаті в Україні закупівельні  ціни на цей продукт знизились до 6-8 тис. грн за т, хоча ще у 2017 році ціни сягали близько 10-12 тис. грн/т.

За даними Державної служби статистики України, у 2017 році в Україну офіційно було завезено 15,9 тис. тонн зерна, з яких 12,7 тис. — з РФ, а 17,3 тис. тонн — з Казахстану, який також постачає до України гречану крупу російського виробництва.

При цьому експерти зазначають, що значні обсяги гречаної крупи було завезено через напівлегальні схеми. Загальний об'єм імпорту гречаної крупи з Росії, включаючи «тіньові» поставки, складає не менше 50 тис. т, вважають експерти. Українські заводи минулого року виробили всього 55 тис. т крупи. Таким чином, частка російської крупи на українському рику вже досягла близько 45-50%.

Крім того, за даними експертів, подальше скорочення посівів даної культури негативно позначиться на вітчизняній галузі бджільництва, оскільки заміни гречці як медоносу не існує.