Європейська залізниця нездатна перевезти потрібні Україні обсяги зерна

01 лютого 2023, 13:18 1583

Агрохолдинг A.G.R. Group та компанія-зернотрейдер MK Merchants S.A. після завершення війни, деокупації території України та деблокади морських портів планують продовжувати наземний експорт до країн Євросоюзу.

Про це розповів власник компаній Місак Хідірян в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Він наголосив, що наразі логістику продукції АПК з України стримує недостатня пропускна спроможність європейської залізничної інфраструктури та штучні затримки роботи морського зернового коридору з боку російських інспекторів.

«Зрештою, європейська залізниця нездатна перевезти потрібні Україні обсяги зерна, та й не лише зерна. Щоб повноцінно використовувати європейську інфраструктуру для експорту, потрібно відркивати додаткові залізничні та автомобільні прикордонні переходи на кордоні з Україною і, звісно, будувати у нас європейську колію», — наголосив власник A.G.R. Group.

Він зазначив, що компанія також здійснює експорт зерновим коридором.

«Відверто кажучи, це ризикований варіант через великі черги, затримки інспекцій зерновозів з російського боку і взагалі дуже повільну його роботу. Але враховуючи поточну ситуацію з вартістю логістики під час війни, вважаю, що зерновий коридор є гарною можливістю», — констатував Місак Хідірян.

Також уточнюється, що A.G.R Group з початку війни експортувала майже 55 тис. т сільгосппродукції, тоді як зернотрейдер MK Merchants щомісяця відвантажує через речпорти Ізмаїла та Рені у середньому 8-10 суден із продукцією АПК.


Для довідки: агрохолдинг A.G.R. Group працює у чотирьох областях України (Київській, Чернігівській, Сумській, Полтавській). Обробляє 28,8 тис. га. Володіє «Середина-Будським елеватором» потужністю 28 тис. т.