Зерновий коридор: критично низький показник виходу суден зберігається

30 січня 2023, 18:00 1709

18 суден за тиждень експортували 664 тис. т продовольства з портів Великої Одеси в межах «зернової ініціативи». Це на третину менше обсягів експорту за позаминулий тиждень.

Про це говориться у повідомленні Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. 

«Зберігається критично низький показник виходу суден з портів — 2,5 судна на добу. Це показник, який був ще на початку роботи «зернової ініціативи», коли обсяги експорту були незначними. Водночас кількість суден, які проходять інспекцію в Босфорі і отримують дозвіл рухатися під завантаження в українські порти, також не перевищує 3-х на добу», — говориться у повідомленні.
 
У Босфорі російська сторона в СКЦ продовжує блокувати реалізацію ініціативи та штучно збільшувати чергу з суден, підкреслюють у міністерстві. 

«Станом на сьогодні 117 суден очікують на проведення інспекції в територіальних водах Туреччини (92 — на захід в порти під завантаження, а 25 — уже з агропродукцією). За минулий тиждень відбулось тільки 20 інспекцій за мінімально необхідних 84», — уточнюється у повідомленні.
 
Гальмується також реєстрація суден для участі в ініціативі: з понад 80 заявлених суден щоденно росіяни без пояснення причин реєструють в середньому тільки 2-3 судна.
 
«Ці фактори гальмують реалізацію «зернової ініціативи»: спостерігаємо зниження обсягів експорту майже на 30% в порівнянні з попереднім місяцем, а отже світ недоотримує агропродукцію в потрібному обсязі. Переважна більшість країн отримують її з величезними затримками в часі через простої суден у Босфорі.
 
Наразі в портах Великої Одеси під обробкою 21 судно. На них завантажують майже 1 млн т української агропродукції. Зерновим коридором рухаються тільки 3 судна під завантаження», — констатують у міністерстві.
 
З 1 серпня з портів Великої Одеси вийшли 687 суден, які експортували 18,9 млн т українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки. За умови стабільного функціонування зернового коридору цей показник мав би становити понад 28 млн т.