В Агрейн розробили інноваційний способ утилізації гною

27 травня 2024, 13:22 998

На племзаводі «Агропрайм Холдинг» (входить до структури ГК «Агрейн») удосконалили систему утилізації гною та очищення повітря.

Про це повідомляє пресслужба агрогрупи. 

«Проблема утилізації відходів сільгоспвиробництва стоїть дуже гостро. Ситуація, коли відсутні або погано обладнані майданчики для зберігання гною, є типовою для більшості господарств. Це призводить до забруднення повітря, прилеглих водоймищ і ґрунтових вод. До того ж забруднене повітря в свинарнику не тільки негативно позначається на здоров’ї тварин, а й призводить до порушень екологічних вимог», — пояснюють у компанії. 

І додають, що саме тому очищення повітря і усунення запаху в свинарнику вимагає професійних рішень. Один із таких інноваційних способів утилізації гною та очищення повітря було розроблено фахівцями племзаводу «Агропрайм Холдинг». Так, за допомогою біологічних препаратів, що зменшують виділення аміаку і сірководню та неприємні запахи, було визначено ефективність процесу дезодорації рідкого гною у свинарнику.

«Ефективність процесу дезодорації рідкого гною за застосування біопрепаратів Комплезім і Де-Одораза та спиртової барди визначали у секторі для відгодівлі свиней. Для цього у першу дослідну підпідлогову ванну вносили біодеструктор Комплезім із розрахунку 10 л робочого розчину на 1 м³ гною. У другу ванну щоденно вносили по 3 г суспендованого у 10 л води екстракту юкки — Де-Одораза. У третю ванну вносили спиртову барду з розрахунку до загальної маси гною 1:8. У контрольну підпідлогову ванну препарати не вносили. Дослід тривав упродовж 105 днів. Проведений моніторинг неприємного запаху і шкідливих газів підтвердив доцільність застосування нових способів нейтралізації неприємних запахів.

До того ж реконструкція сепараторної станції шляхом встановлення металевого ангару і вододисперсійної фільтраційної камери забезпечила нейтралізацію та зменшення виділення сморідливих газів у навколишнє середовище», — говорить керівник департаменту тваринництва підприємства Віктор Маслов.

Як зазначив експерт, додавання біодеструкторів у підпідлогові ванни, а також у гноєсховища та гнойові майданчики сприяє зменшенню виділення шкідливих газів і прискорює утилізацію гною.