Українське органічне пшоно вийшло на ринок США

29 грудня 2021, 17:33 710

Агрофірма «Поле» в 2021 році здійснила перші поставки органічного пшона на ринок США.

Експортна поставка була здійснена за стандартами органічного виробництва Канади (COR), що є еквівалентними стандартам NOP США, повідомляє OrganicInfo.ua.

При цьому, США є одним із найбільших виробників органічного пшона та нетто-експортером цього продукту, тому імпорт пшона до США є важливим прецедентом.

Агрофірма «Поле» зробила вже кілька поставок протягом 2021 року, перші 95 т органічного пшона були відвантажені в травні-червні цього року і ще 220 тонн відвантажено протягом листопада. Поставка здійснювалась морським судном з України в США.

«Ми почали маркетингову активність у Північній Америці у 2016 році... Відтоді думали про сертифікації за стандартами NOP. Але зрештою, на прохання наших партнерів, пройшли сертифікацію відповідно до стандартів COR минулого року, — розповідає комерційний директор ТОВ «Агрофірма «Поле» Андрій Єлсуков,

Він пояснив, що минулого та цього року в США — неврожай органічного проса через значну посуху в Колорадо, де великі площі зайняті цією культурою.

«Це також сприяло нашому експорту до США, але важлива й участь імпортера в цьому процесі, адже процес експорту дещо відрізняється від експорту до ЄС, — більше перевірок, довший процес транспортування тощо», — додав Єлсуков.

В 2009 році почала діяти угода про еквівалентність між США та Канадою, але тільки цього року нею змогли вперше скористатись українські виробники. 

«Обов’язковою умовою для експорту продукції згідно еквівалентної угоди є фраза у відповідному сертифікаті оператора: «Certified in compliance with the terms of the U.S.-Canada Organic Equivalency Arrangement» / «Сертифіковано згідно умов Договору про Еквівалентність вимог Національних стандартів органічного виробництва США та Канади», – зазначає  менеджер з якості органа сертифікації «Органік Стандарт» Ольга Лисецька.


Для довідки: Агрофірма «Поле» почала свою діяльність в 1999 році, а у 2010 вперше пройшла органічну сертифікацію відповідно до стандартів, еквівалентних стандартам ЄС. Зараз агрофірма щорічно експортує близько 3 тис. т органічного пшона та тисячі тонн інших зернових, бобових, олійних та кормових культур.