Про це повідомив власник господарства Олег Демченко, пише «АгроЮг».
Він зазначає, що в минулому році з 2 га вдалося зібрати близько 5 кг шафрану. У нинішньому році буде більше, оскільки плантацію розширили до 4 га.
«Проблем з реалізацією дорогої спеції, 1 грам якої коштує $5, все одно не буде — на неї помітно зріс попит як в Україні, так і в світі. Так, 100 грамів любимівского шафрану вдалося продати до Великобританії, також підписаний договір про наміри експортувати його в Азербайджан», — говорить Демченко.
Він додав, що шафран стали активно підробляти. З варіантів — продаж під виглядом шафрану квіток чорнобривця, підфарбованих харчовим барвником. Або ж справжній шафран рясно присмачують оливковою олією, щоб його вага збільшилася, і з довірливих споживачів за нього можна було отримати вдвічі більшу плату.
Відмітна ознака такої ось «модернізації» — попередження продавця про те, що термін придатності товару не перевищує двох років. Все тому, що справжній шафран може зберігатися в скляній тарі значно довше — десятиліттями. Тоді як оливкова олія в «модернізованій» спеції через два роки, а то й раніше, гіркне, і смак стає огидним.
Щоб відрізнити справжнього «короля спецій» від просоченого оливковою олією, слід покласти тичинки на аркуш паперу і розчавити їх. Якщо в продукті присутня стороння добавка, на папері залишиться характерна масляна плямочка.