Інноваційні українські теплиці працюють в ОАЕ

25 березня 2024, 08:45 785

Джерело фото: EastFruit

Компанія Green Future, яка займається будівництвом вертикальних ферм, реалізовує проєкти у різних куточках світу, однак не отримує замовлення від аграріїв в Україні.

Про це розповів власник компанії Віктор Шулешко в інтерв’ю EastFruit.

«Насправді у нас немає жодного замовника аграрія. Ми проводили дослідження на цю тему. У нас є айтішники, військові, адже зараз їм це теж цікаво. Є театрали, логісти, піар-менеджери, тобто люди, які хочуть бути дотичними до чогось цікавого технологічного», — поділився він. 

Другий формат клієнтів, який зараз почав з’являтися у компанії, — це мережі закладів, які хочуть вирощувати для себе. Зокрема, це привабливо для ресторацій, які споживають усю вирощену продукцію і можуть регулювати обсяги виробництва. 

«Третій формат клієнтів вертикальних ферм, який в Україні, я думаю, буде, — це великий ритейл, який побудує ферми під свої мережі. Ми зараз ведемо перемовини з кількома великими українськими мережами. В них є статистика, скільки вони продають, як вони продають. Такі ферми їм потрібні, аби закрити свої власні потреби, плюс — це класно і це круто мати локальне власне виробництво», — уточнив Віктор Шулешко. 

Крім того, Green Future виходить на європейський ринок, де закрились багато вертикальних ферм через дорожнечу енергоресурсів. 

«Ми в Австрії зараз попередньо виграли тендер у Wayfarm, Infarm, Vertical Field — це світові компанії з вертикального фермерства. У них в описі компаній стояло, що вони побудували 100 тис. м², 10 тис. м². Я ж написав, що загалом побудував тільки 3 тис. м², але операційні витрати на кожен квадратний метр були на 50% менші, ніж у згаданих компаній, і я це можу довести документами», — додав він. 

Також Віктор Шулешко зауважив, що його компанія нещодавно побудувала вертикальну ферму на 600 м² для вирощування салатів у ОАЕ, а також розширила цей проєкт для вирощування тюльпанів на 200 м²

«Наша технологія настільки унікальна, що квіти виявилися привабливішими і насиченішими, ніж ті, які в Нідерландах виросли. Зараз із Нідерландів цікавляться нашою системою», — додав фахівець.