У європейських переробників існує таке поняття як «харчова соя», що передбачає певні вимоги. Наприклад, вирощування певних сортів залежно від виробництва кінцевого продукту, і зазвичай це сорти європейської селекції.
Про це розповіла представниця компанії Bio Vegio Олена Собко під час круглого столу «Дорожня карта вирощування сої».
За її словами, у переробників є вимоги до вологості — 11,5-13,5%, вміст сирого протеїну в сухій речовині має бути мінімально 40%, діаметр зерна — не менше 4,5 мм, а оболонка має бути типового світлого кольору. Дуже важливий пункт — соя не повинна містити ГМО.
«Велике значення має колір рубчика. Ця тематика нецікава виробникам в Україні, але на це потрібно зважати, якщо плануєте вийти на європейський ринок. У Держреєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, за моїми спостереженнями, є сорти, їх близько 40%, які мають світлий рубчик», — зазначила Олена Собко.
Вона також звернула увагу, що ціна органічної сої на європейському ринку на 40% вище за вартість кондиційної.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua