Соєвих рекордів не буде: чому культура розчарувала аграріїв

03 лютого 2025, 05:51 2878

Зниження посівних площ під соєю в Україні у 2025/26 МР вже є очевидним фактом. Аграрії не змогли достатньо заробити на рекордному минулорічному врожаї олійної, тому місце сої цього року займе кукурудза.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства прогнозують, що площа під соєю у 2025 році складе 2 422,6 тис. га, проте аграрії зазначають, що цього сезону буде пауза у її вирощуванні, й планують повернення до кукурудзи. І для цього є низка причин.

Невдалий досвід минулого сезону

У Асоціації «Дунайська Соя» підтверджують, що цього сезону площі під соєю в Україні зменшаться порівняно з показниками минулого року.

propData.content.image
Володимир Пугачов, виконавчий та регіональний директор у Східній Європі Асоціації «Дунайська Соя»

Торік, коли всі раділи рекордним площам під соєю, ми поставилися до цього з деяким застереженням. Було очевидно, що в окремих регіонах, як-от Миколаївська, Одеська, Запорізька області, де немає для цієї культури кліматичних умов, сіяти сою було нерозважливо. Вона чутлива до високих температур, і не так критичним є брак вологи, як надмірна спека. Теплові стреси відіграли ключову роль у формуванні урожайності, якості сої та кількості протеїну в сезоні-2024.

За словами фахівця, ще одним фактором, який мав значний вплив на ефективність вирощування, є дефіцит на ринку якісного насіння сої. Через зміни клімату як в Україні, так і в ЄС склалися несприятливі умови для насіннєвих компаній. Тому якісного посівного матеріалу було не так багато.

«Коли в країні всі аграрії починають активно вирощувати одну культуру, їм потрібно десь взяти якісне насіння. Очевидно, через його дефіцит частина агровиробників посіялися «сірим» насінням, що й відобразилося на врожайності», — коментує Володимир Пугачов.

При цьому результати роботи «Проєкту підтримки малих фермерів, що вирощують сою», який 2024 року вдруге реалізовувала асоціація, показали, що аграрії, які придбали оригінальне насіння, отримали високі результати: в середньому серед учасників програми врожайність склала 3,4 т/га.

Генеральний директор «ТАС Агро» Олег Заплетнюк підтверджує, що, однозначно, варто очікувати зменшення площ під соєю, адже торік багато сільгоспвиробників «обпеклися» на цій культурі.

propData.content.image
Олег Заплетнюк, генеральний директор «ТАС Агро»

Загалом минулорічний сезон був складним для сої, кукурудзи, соняшнику. Ми мали потенціал по сої в травні під 4 т/га, а після посухи в період цвітіння культури зібрали із середньою врожайністю 2,5 т/га. Місцеві фермери мали 1,5-1,8 т/га. Тому прогнозую, що багато сільгоспвиробників повертатиметься до кукурудзи. Такого обсягу сої, як зібрали 2024 року, вже не буде.

Цінова ситуація не стимулює аграріїв

У Біотехнологічній компанії BTU припускають, що посівні площі будуть зменшуватися не лише під соєю, але й під соняшником, збільшуватимуться під кукурудзою. Заступник комерційного директора з питань агробізнесу компанії BTU Максим Головатюк пояснює це тим, що очікувані ціни на сою не виправдали сподівань агровиробників. 

У Асоціації «Дунайська Соя» також відмічають, що досить важливим у прийнятті рішення щодо вирощування сої є цінове питання. Наразі ціна на сою дещо зменшилася, тим часом вартість кукурудзи пішла вгору.

propData.content.image
Володимир Пугачов, виконавчий та регіональний директор у Східній Європі Асоціації «Дунайська Соя»

Тобто, зважаючи на ринкові ціни, у аграріїв стоїть питання: навіщо сіяти сою, яку ти не до кінця умієш вирощувати, якщо є кукурудза з класичними технологіями вирощування, живлення та захисту. Але потрібно зважати, що країна перебуває в стані війни, і будь-які зміни в логістиці портів Чорного моря знову можуть заблокувати експорт. Для реалізації сої ми маємо ринок ЄС, який завжди готовий купувати не ГМ-сою, і її можна вивозити через західний кордон. А з кукурудзою ситуація в цьому плані складніша, оскільки вона залежить від морської логістики.

Світовий ринок переповнений соєю

Аналітики прогнозують, що наступного маркетингового року буде перенасичення соєю, і не лише в Україні. Зокрема, партнер та генеральний директор Barva Invest Юрій Гаврилюк зазначає, що у Латинській Америці буде на 30 млн т сої більше, яку потрібно буде «викинути» на ринок. І з огляду на те, що в Бразилії є брак складських ресурсів, тамтешні фермери змушені будуть продавати сою навіть за невигідної ціни. Така ситуація вплине на Україну, яка вирощує 5,5-6,5 млн т сої, що є незначним обсягом порівняно з Латинською Америкою. 

У компанії Vitagro, яка є одним із найбільших виробників не ГМ-сої в Україні, впевнені, що цей сезон буде сезоном кукурудзи. 

propData.content.image
Роман Мікулін, керівник комерційного департаменту компанії Vitagro

На мою думку, нам потрібно буде пережити сезон 2025/26, щоб перехідні залишки сої, які очікуються на світовому ринку на рівні 15 млн т, розійшлися. А на наступний сезон аграрії знову повернуться до сої.

Відмовлятися від сої не варто, адже є ринок ЄС

У Barva Invest впевнені, що українська не ГМ-соя буде в попиті, адже цього продукту потребує Європейський Союз. Важливо, що Україна має приблизний паритет посівів ГМ-сої та не ГМ-сої. Більшість ринку сходиться на тому, що в Україні 40-45% — це не ГМ-соя.

До того ж переробних потужностей в Україні настільки багато, що вони починають конкурувати між собою за сировину.

propData.content.image
Юрій Гаврилюк, партнер та генеральний директор Barva Invest

Цього сезону соняшнику мало, відповідно, краш-маржа на нього практично нульова. А соя дала певну краш-маржу, оскільки її більш ніж достатньо як для внутрішньої переробки, так і експорту. Тому відмовлятися повністю від сої на наступний сезон буде нерозумно. Аграріям насамперед потрібно розглядати питання сівозміни і дотримання агрономічних правил, а потім думати про реалізацію, адже як сою, так і кукурудзу нам є куди продати.

За словами Володимира Пугачова, потреба ЄС в імпорті сої становить близько 33 млн т. Тож соя буде для України євроінтеграційною культурою, до якої буде найменше запитань, і вона не потраплятиме під критичні заборони ЄС.

Аграріям, які продовжать вирощувати сою в 2025 році, заступник комерційного директора з питань агробізнесу компанії BTU Максим Головатюк радить звернути увагу на важливі аспекти під час посіву цієї культури:

  • попередня культура в сівозміні;
  • якісні показники насіння;
  • правильний підбір інокулянту для насіння.

Людмила Лебідь, AgroPortal.ua