ЄС значно збільшив вробництво сої, але до самозабезпечення далеко

03 грудня 2023, 09:20 4108

Європейський Союз у 2023 році зібрав третій за величиною врожай сої.

Хоча умови були далеко не оптимальними, однак посівні площі сягнули другого в історії показника, пише Agrarheute.

Зазначається, що високий урожай 2023 року в 2,7 млн т — це крапля в морі, адже в ЄС споживається близько 16 млн т соєвих бобів. Тобто імпортується близько 85% сої, що споживається всередині союзу. 

Водночас інтерес до виробництва сої зростає — за останні 10 років посівні площі сої в Європі збільшилися майже втричі. Завдяки стабільним площам вирощування Італія залишається найважливішим виробником сої в ЄС, за нею йдуть Франція, Румунія та Австрія. У Німеччині в 2023 році було зібрано найбільший за всю історію врожай, що дозволило країні піднятися на 8-ме місце серед виробників.

Аналітики USDA вважають, що найбільшими викликами для розширення посівних площ зараз будуть посухи та спека. Поточні прогнози вказують на подальше збільшення посівних площ та продуктивності сої в Центральній Європі, оскільки південноєвропейське виробництво стає все більш залежним від зрошення. 

Збільшення посівних площ під соєю в ЄС зумовлене поєднанням таких факторів як високі закупівельні ціни на імпортну сою, зростання попиту на місцеву сою без ГМО та високі ціни на добрива. Соя менш залежна від азотних добрив, ніж інші культури, такі як ріпак.

Цього року найважливішими постачальниками соєвих бобів до ЄС є США, Бразилія, Україна та Канада. Бразилія та Аргентина є найважливішими постачальниками соєвого шроту. Найбільші імпортери в ЄС цього сезону є Іспанія, Нідерланди, Німеччина та Італія. Ці чотири країни також є основними переробниками і самі виробляють лише невелику кількість соєвих бобів (за винятком Італії).

Попит на корми для тварин також є рушійною силою ринку соєвих бобів у ЄС. Однак більшість країн-членів ЄС повідомляють про скорочення поголів'я худоби з року в рік і, як наслідок, імпорту соєвих бобів та соєвого шроту. 

Крім того, останнім часом тваринницький сектор ЄС переживає різні кризи, включаючи кризу в галузі свинарства, з різким зростанням витрат і падінням цін, а також спалахи пташиного грипу. У той час як поголів'я худоби в Європі скорочується, зміна клімату впливає на виробництво кормів і може створити нові можливості для соєвих бобів та соєвих продуктів, вважають експерти.