Єгипет вироблятиме хліб із солодкої картоплі, щоб скоротити імпорт пшениці

05 липня 2022, 17:10 1148

Очікуючи проблем із постачанням пшениці через війну в Україні, Єгипет експериментує з використанням солодкої картоплі для випікання хліба, сподіваючись, що новий захід значно скоротить імпорт пшениці.

Про це повідомляє al-monitor.com.

З населенням у 103 млн осіб та непомірними рахунками на імпорт пшениці цей безпрецедентний крок є спробою пом'якшити наслідки війни, що триває в Україні. Війна призвела до зростання цін на пшеницю на міжнародному ринку, що загрожує збільшенням дефіциту бюджету та спустошенням скарбниці Каїру.

Проте чиновники Міністерства постачання, яке щодня контролює виробництво близько 200 млн буханок хліба для більш ніж 80 млн людей у межах національної системи нормування продуктів харчування, знайшли рішення у державному Центрі сільськогосподарських досліджень. де дослідження про використанні солодкої картоплі у виробництві хлібу збирали понад два десятиліття.

Дослідник Абдельмонем аль-Генді розповідає, що намагався переконати уряд у результатах своїх досліджень із 1993 року, однак усі ці роки пшеницю було легко дістати на міжнародному ринку. Тепер, коли війна в Україні загрожує продовольчій безпеці Єгипту, уряд вирішив скористатися дослідженням.

Деякі національні пекарні вже почали виробляти хліб із суміші солодкої картоплі та пшеничного борошна, і аль-Генді вважає, що Єгипет може повністю припинити імпорт пшениці протягом трьох років.

Це позитивна новина для Єгипту, найбільшого у світі імпортері пшениці. Ця залежна від хліба країна споживає 22 млн т пшениці щороку, але виробляє лише половину цієї кількості. Імпорт пшениці коштує мільярди доларів щороку, і цей бюджет збільшився майже на $1,1 млрд через війну в Україні.

Запасів пшениці в Єгипті до кінця цього року вистачить, але країна почне відчувати фактичне скорочення пропозиції через війну з Україною з наступного року, особливо коли основні виробники пшениці зосередяться на задоволенні потреб свого населення, перш ніж експортувати. 

Ось чому єгипетські урядовці серйозно ставляться до ідеї щодо солодкої картоплі. Міністерство постачання сподівається, що додавання солодкої картоплі до хліба скоротить імпорт пшениці на 1 млн т на рік, що становить майже 10% річного імпорту. 

За словами аль-Генді, з одного акра сільськогосподарських угідь можна виробити приблизно в 10 разів більше солодкої картоплі, ніж пшениці. 

Тому в Єгипті необхідно розширити вирощування солодкої картоплі з 31 тис. до 1 млн акрів. Раніше фермери не хотіли вирощувати цю культуру через відсутність попиту, але успіх у виробництві хліба з неї, безперечно, все змінить.

Для використання у хлібі солодку картоплю необхідно висушити і подрібнити на порошок. Потім цей порошок додають до пшеничного борошна перед змішуванням.