Угорщина збере найнижчий за десятиліття урожай яблук

25 серпня 2022, 19:00 2120

В Угорщині очікується найнижчий з 2011 р. урожай яблук.

За попередніми оцінками, валовий збір яблук складе максимум 300-350 тис. т, а може бути на 50% меншим, ніж минулорічні 520 тис. т, пише FreshPlaza.

«Якщо комерційна ситуація залишиться такою, як зараз, я боюся, що через кілька років багато виробників перестануть займатися землеробством. Останній раз ми збирали подібний слабкий урожай через сильні морози в 2007 р. (214 тис. т), а потім у 2011 р. (300 тис. т). Ймовірно, буде зібрано 100-120 тис. т свіжих яблук, яких може бути достатньо для внутрішнього споживання. Однак за наявності лише 170-190 тис. т на концентрат яблучного соку буде величезний дефіцит, і це стане серйозною проблемою», — прогнозує керуючий директор угорської міжпрофесійної організації з виробництва фруктів і овочів FruitVeB Петер Келемен.

Він пояснив, що причиною такої ситуації стала відсутність опадів. Крім того, у багатьох садах було слабке цвітіння через нічні заморозки.

Петер Келемен додав, що в Угорщині існує два типи виробництва: для свіжого ринку та на переробку. Перший — високотехнологічний із захистом від морозу та протиградовими сітками. Він потребує інвестицій на рівні €60-70 тис./га. Другий — вирощування яблук для переробної промисловості. Тут виникають проблеми з низькою ціною.

«Єдиний спосіб вирощувати яблука для отримання концентрату — мати для цього спеціальний сад із повністю механізованим вирощуванням. Тоді виробник міг би знизити витрати, щоб утримувати певний рівень маржі порівняно з собівартістю. Навіть такі механізовані сади все ще можуть мати негативний вплив від пошкодження весняними заморозками. Це величезна проблема», — пояснює Келемен.

Він висловив побоювання, що через кілька років багато виробників будуть змушені припинити вирощування.