У США готуються до здорожчання хліба через війну в Україні

12 квітня 2022, 13:32 1120

Фермери США готують до продажу кукурудзу, ціни на неї продовжують падати. А от вартість озимої пшениці зростає, значною мірою, через збої в поставках зерна від найбільших експортерів пшениці у світі — України та росії.

Про це пише «Голос Америки».

«Вони продають свою пшеницю по всьому світу, як і всі інші. І якщо їхня пшениця стане недоступною, тоді інші країни повинні будуть заповнити цю нішу. Це частина проблеми. Також вони зараз у такій ситуації, де їм потрібно вже починати сіяти. А в них війна — і через це будуть великі затримки», — розповідає президент Асоціації переробників зерна у штаті Вайомінг Кенні Тремейн.

До збору озимої пшениці у Вайомінгу лишається ще чотири місяці. Фермери сподіваються, що в серпні почнуть її сіяти більше. Але для цього на ринку має втриматись завищена ціна на зерно.

«Щоразу, коли зростає ціна, нам це подобається, тому що тоді ціни — за найкращого сценарію — не збиткові. Зараз ціни хороші. Чи втримаються вони? Я сподіваюся, що так. Але не дуже розраховую на це», — ділиться міркуваннями фермер із Вайомінгу Терон Андерсон.

Виробники та експерти розуміють, як швидко завищені ціни можуть впасти, особливо якщо Індія збільшить експорт своєї пшениці. Крім того, виникає питання, чи достатньо вологи, щоб виростити урожай та продати його за високими цінами, поки вони тримаються. Також зросли витрати на добрива. 

«Велика частина фосфатів і калію також надходять з України та росії. Оскільки їх зараз не постачають, а також дуже обмежений експорт із Китаю, ситуація з добривами практично повертає нас до того місця, де ми були рік тому в плані прибутків», — розповів Кіт Кеннеді з Комісії зернового ринку Вайомінга.

Крім того, зростання цін на дизельне паливо у США збільшило вартість збирання та транспортування пшениці. 

За оцінками аналітиків, через брак зерна у США цільнозерновий хліб подорожчає цього року приблизно на 5 центів. Далі ціна на хліб залежатиме від того, як довго в Україні триватиме війна, і чи збережеться воєнний стан у країні до початку липня, коли починаються жнива.