Торговельна війна ЄС та Китаю може торкнутися молокопродуктів

16 липня 2024, 08:46 910

Китайські компанії збирають докази, щоб вимагати антисубсидійного розслідування щодо імпорту молочних продуктів Європейського Союзу.

Про це пише DairyNews з посиланням на китайські ЗМІ.

Як зазначається, це свідчить про ескалацію напруженості у відносинах між Китаєм і ЄС, яка нещодавно посилилася через взаємні торговельні розслідування.

Потенційне розслідування може вплинути на значний торговельний канал, оскільки Китай є третім за величиною напрямком експорту агропродовольчої продукції з ЄС, на частку якого припадає майже 7% загальної торгівлі агропродовольчою продукцією блоку. 

У 2023 році експорт молочної продукції ЄС до Китаю склав €1,7 млрд, зменшившись порівняно з понад €2 млрд попереднього року. Китай імпортує близько 16,5 млн т молокопродуктів на рік.

Розслідування може особливо вплинути на експорт молочної продукції Ірландії, який уже скоротився у 2023 році. Цей експорт, оцінений приблизно в €6,3 млрд, впав майже на 8% порівняно з попереднім роком. Зокрема, ірландський експорт молочних продуктів до Китаю, включаючи сироватку та сухе знежирене молоко (SMP), впав на 5% до €420 млн. Проте експорт спеціалізованих харчових порошків, казеїну, молока та вершків відповідав або перевищував рівень попиту 2022 року.

Фахівці вважають, що цей крок китайських компаній щодо потенційного ініціювання антисубсидійного розслідування може мати значні наслідки для торговельних відносин між ЄС і Китаєм та глобальної економіки.