Світові компанії продовжують фінансувати 200 тис. росіян

20 квітня 2022, 14:20 3315

Джерело фото: minfin.com.ua

Багатонаціональні компанії продовжують платити майже 200 тисячам співробітникам у Росії попри обіцянки призупинити або припинити діяльність в країні.

Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на Financial Times.

Низка західних компаній, таких як McDonald’s, IKEA, Renault, Levi Strauss та інші зобов’язалася виплачувати заробітну плату тисячам своїх співробітників, поки діяльність в Росії призупинена. 

За оцінками FT, йдеться про щонайменше 188 тисяч співробітників. Справжня цифра може бути набагато вищою, оскільки великі роботодавці на кшталт власника KFC Yum Brands і Coca-Cola не підтвердили, чи досі платять працівникам.

Компанії, які призупинили діяльність, зобов’язані протягом двох місяців виплачувати зарплату працівникам згідно з російським законодавством, пояснює юрист з FisherBroyles Пітер Фіндінґ. Аби не порушувати закон, вони можуть далі нараховувати стандартну чи знижену зарплату, разово виплачувати кошти за шести місяців роботи або перенаправити працівників на інше місце.

Фіндінґ зазначив, що роботодавці найімовірніше звільнять неактивних працівників, а не продовжуватимуть виплачувати їм зарплату роками. Лише McDonald's, наприклад, витрачає щомісяця $50 млн на покриття зарплат та оренду в країні.