Світові ціни на продовольство: рослинна олія дешевшає, зерно дорожчає

07 жовтня 2022, 14:50 2257

Показник світових цін на продовольчу сировину у вересні продовжив зниження, що почалося шість місяців тому. Водночас зростання цін на зернові з лишком компенсується різким падінням котирувань рослинних олій.

Про це йдеться в повідомленні Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Так, середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО у вересні становило 136,3 пункту, що на 1,1% нижче за його серпневе значення, але, як і раніше, на 5,5% вище за показник відповідного періоду минулого року.

Головним чинником його зниження став Індекс цін на рослинні олії ФАО, який за місяць знизився на 6,6%, досягнувши найнижчого рівня з лютого 2021 року. На світових ринках знизилися котирування пальмової, соєвої, соняшникової та ріпакової олій. Одним із чинників зниження цін на пальмову олію стало збереження її значних запасів у поєднанні з сезонним зростанням виробництва в Південно-Східній Азії. Падінню цього секторального індексу також сприяли такі фактори як зростання експортної пропозиції соєвої олії з боку Аргентини, збільшення експортних поставок соняшникової олії з країн Чорноморського регіону та зниження цін на сиру нафту.

Значення Індексу цін на зернові ФАО, навпаки, зросло на 1,5% порівняно з показниками серпня. Світові ціни на пшеницю зросли на 2,2% у зв'язку з побоюваннями щодо дефіциту опадів в Аргентині та США, а також високих темпів експорту з країн ЄС у поєднанні зі зростанням внутрішнього попиту, а також у зв'язку з наростанням невизначеності щодо продовження здійснення чорноморської зернової ініціативи після листопада. Світові ціни на кукурудзу залишалися загалом стабільними, оскільки зміцнення долара США нейтралізувало вплив передбачуваного дефіциту пропозиції у зв'язку з погіршенням видів на врожай у США та ЄС. У вересні Загальний індекс цін на рис ФАО зріс на 2,2%, головним чином у зв'язку зі зміною експортної політики Індії.

У вересні значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО впало на 0,6%, що значною мірою зумовлено ослабленням курсу євро до долара США, а також впливом чинників невизначеності та невтішних прогнозів щодо економічного зростання.

Індекс цін на м'ясо ФАО знизився на 0,5%. Ціни на яловичину впали під впливом високої експортної пропозиції з боку Бразилії та збільшення забою худоби в деяких країнах-виробниках; ціни на м'ясо птиці незначно знизилися у зв'язку з млявим імпортним попитом. Світові ціни на свинину, навпаки, зросли через дефіцит пропозиції забійних свиней в ЄС.

У вересні Індекс цін на цукор ФАО знизився на 0,7%, головним чином у зв'язку зі сприятливими видами на врожай у Бразилії та зниженням цін на етанол, а також під впливом динаміки курсів валют.