Ще пів року: в ЄС пропонують компромісний варіант змін до угоди з Україною

27 березня 2024, 10:31 878

Посли Європейського Союзу сьогодні, 27 березня, вкотре спробують схвалити продовження угоди про безмитну торгівлю з Україною.

Група країн на чолі з Польщею та Францією наполягають на суворіших обмеженнях на імпорт української сільгосппродукції та вимагають додати до розрахунку обмежень, крім середніх обсягів імпорту української агропродукції за 2022-2023 роки, ще й дані за 2021 рік, повідомляє RMF FM.

Зазначається, що компроміс, який розглядають зараз у ЄС, передбачає замість усього 2021 року включити лише пів року, починаючи з червня. У такому разі компроміс означатиме часткове скорочення припливу українських продуктів харчування.

Франція і Польща також намагаються внести до списку чутливих продуктів, крім цукру і яєць, також м'ясо птиці, низку зернових культур і мед. Франція зі свого боку наполягає на внесенні ячменю. Однак міністр сільського господарства Бельгії Девід Кларінваль у вівторок на зустрічі аграрних міністрів ЄС акцентував, що згоди з боку країн Європейського Союзу на рішення змінити раніше затверджений список не було.

На думку бельгійської сторони, внесення змін означатиме подальші переговори з Європейським парламентом і дуже стислі строки для затвердження угоди, що має набути чинності 6 червня. Подібні ситуації, за яких після компромісу з Європарламентом і попереднього схвалення позиції послами ЄС тривають подальші переговори, трапляються в Євросоюзі вкрай рідко.