Польща імпортує російської агропродукції більше, ніж до війни

01 березня 2024, 12:41 6095

Імпорт агропродукції з росії до Польщі за підсумками 2023 року сягнув $117 млн та перевищив рівень 2021 року, тобто рівень до повномасштабної війни.

Про це говориться у розслідуванні «Української правди» з посиланням на дані ООН.

Зазначається, що понад удвічі зріс імпорт зернових та олійних, майже незмінними залишились обсяги імпорту олії. Натомість обсяги ввезення шротів та інших залишків переробки впали з $25 млн 2021 року до лише $1 млн 2023 року.

Схожа ситуація склалася і у торгівлі поляків із білоруссю. Імпорт зернових, олійних та шротів поступово зростав як 2022 року, так і 2023-го. Загалом Польща торік заплатила білорусам $55 млн за придбану агропродукцію, інформує видання. 

«Серед цих товарів був ріпаковий шрот, тобто залишки переробки ріпаку, який використовується у кормах для свійських тварин. З вересня 2023 року Польща заборонила ввезення цієї продукції з України під тиском протестувальників, натомість продовжила імпортувати його з сусідньої білорусі. Ба більше, обсяги зросли після запровадження ембарго: у жовтні-грудні поляки придбали у білорусі ріпакового шроту на $7,7 млн», — з’ясували розслідувачі. 

Водночас Польща майже не імпортує інші товари з рф та білорусі, на які накладала ембарго щодо України. Єдина позиція, яка все ж присутня, це російське насіння соняшнику, проте в мізерних обсягах — близько $50 тис. щомісяця.

Також з’ясувалось, що з квітня минулого року імпорт з росії олійних майже щомісяця перевищував імпорт з України і тримається на рівні $5-8 млн на місяць.

Друга найбільша стаття польського агроімпорту з рф — це олія. Торік її імпорт скоротився на $20 млн порівняно з 2022 роком — до $23 млн. Майже вся сума складається з імпорту технічних олій та жирів, причому здебільшого трьома польськими компаніями.

Також розслідувачі зазначають, що значна частина агропродукції надходить із росії, але потім перепродається як білоруська.