Про це розповіла керівник Асамблеї аграрних палат України Ольга Трофімцева на своїй сторінці у Facebook.
Вона зазначила, що фальсифікацією називають будь-яку усвідомлену діяльність, яка спрямована на отримання додаткової економічної переваги/вигоди в порушення законодавчих норм і за рахунок споживачів.
Топ-5 видів фальсифікації в ЄС (у відсотках від загальної кількості випадків):
1. Неправильне маркування — 47%.
2. Заміна інгредієнтів/розбавлення/додавання того, чого не має бути в складі, або ж вилучення складових — 20%.
3. Застосування недопустимих видів обробки/переробки продукту — 16%.
4. Відсутня/підроблена або ж «підшаманена» документація на продукт — 15%.
5. Порушення інтелектуальних прав власності — 5%.
Топ продуктів, які тим чи іншим способом фальсифікують в ЄС:
- олії та жири;
- риба та рибні продукти;
- м'ясо та м'ясопродукти (окрім птиці);
- фрукти та овочі;
- м'ясо птиці та продукти з нього.
«Минулого разу в цей топ-ліст входив мед. Цього разу — вибув. Стало вигідніше «шаманити» з м'ясом птиці», — додала Трофімцева.
Топ країн походження ЄС, з яких фальсифіковані продукти постачались:
1. Іспанія.
2. Італія.
3. Нідерланди.
4. Греція.
5. Польща.
«Ще 5 років тому сумарні збитки від food crimes у світі оцінювались в $30-40 млрд на рік», — підсумувала експерт.