Вартість продуктів харчування у країнах єврозони зросла більш ніж на 30% порівняно з 2019 роком.
Про це свідчать дані Європейського центрального банку (ЄЦБ), пише DairyNews.today.
Зазначається, що витрати домогосподарств на продукти харчування в 20 країнах єврозони зараз приблизно на третину вищі, ніж до пандемії COVID-19. Економісти відзначають, що ціни на продукти харчування завжди зростали дещо швидше, ніж на інші категорії товарів, але з 2022 року цей розрив став «винятковим і стійким».
У ЄЦБ підкреслюють, що інфляція цін на продукти харчування непропорційно впливає на сприйняття інфляції громадськістю: навіть незначне підвищення цін на продукти харчування негайно позначається на споживчих очікуваннях і рівні цінової стабільності в регіоні.
За оцінками аналітиків, з кінця 2019 року:
Зростання цін різниться залежно від країни:
Експерти ЄЦБ попереджають, що збереження кліматичних ризиків і зростання виробничих витрат можуть продовжувати тиснути на ціни, що зробить інфляцію цін на продукти харчування одним із ключових питань монетарної політики єврозони.