Казахстан вводить систему простежуваності зерна

08 жовтня 2022, 13:19 2761

Міністерство сільського господарства Казахстану розробляє єдину систему простежуваності зерна.

З її введенням імпорт, експорт та перевезення зерна всередині країни буде дозволено тим підприємцям, хто буде включений до реєстру цієї системи, пише eldala.kz.

«На сьогоднішній день одним із актуальних питань є врахування наявності зерна на території країни. Наш комітет для повноцінного вирішення цього завдання розробляє єдину систему простежуваності. Я хотів би повідомити, що з 2023 р. цю систему буде офіційно введено», — зазначив представник Мінсільгоспу Казахстану.

Участь у цій системі буде обов'язковою для всіх, хто займається перевезенням зерна: селянських господарств, індивідуальних підприємців, трейдерів тощо. Якщо юридична або фізична особа не буде зареєстрована в системі, вона не зможе отримати фітосанітарний або карантинний сертифікат для переміщення по території республіки і за її межі.

Крім того, учасниками системи стануть і аграрії: вони будуть вносити виробничі показники, такі як площа, культура, врожайність тощо.

Як наголосив голова комітету, в результаті Мінсільгосп отримає об'єктивну картину про наявність зерна в країні, на основі якої прийматимуться об'єктивні рішення щодо забезпечення продовольчої безпеки та функціонування ринку зерна.