Італійські виноградарі переходять на помідори

30 травня 2023, 18:00 1383

Кризи з вирощуванням винограду в Італії змусили фермерів шукати альтернативні культури.

Виноградар з багаторічним стажем, який займається вирощуванням винограду у відомому районі Маццарроне на Сицилії, Джованні Манджапане вирішив спробувати себе у виробництві томатів, пише hortidaily.com.

«З 2018 року в нас не було нічого, крім криз і проблем з виноградом, — розповів він. — У певний момент я зрозумів, що потрібно щось змінювати; можливо, мені варто підійти до фермерства з іншого погляду, щоб вийти з глухого кута».

Фермер викорчував пів гектара виноградника і посадив помідори. Довелось адаптувати структуру виноградника під нову культуру, включаючи фертигацію. Довелось сконструювати накриття. Після вивчення специфіки сортів томатів-черрі вибір припав на сорт Елетта, який можна вирощувати на Сицилії з середини вересня по квітень. 

Переобладнання існуючих теплиць, які мають бути високими, коштуватиме близько 4 євро за квадратний метр. У 190-метрових рядах рослини висаджені на відстані 40 см, між рядами 2,6 м, що дозволить в теплицю заїхати трактором або для фітосанітарної обробки, або для переміщення вантажів під час збору врожаю.

Джованні Манджапане планує продовжити і розширити проєкт. Це дозволить забезпечити дохід поза сезоном вирощування винограду. Посаджений у лютому томат дав урожай усередині травня. Збір триватиме до липня. Гуртові продажі приносять фермеру прибуток близько 2 євро за кілограм. 

«Я не кажу, що всі повинні переходити на томати, але варто спробувати невеликі розширення, 5-10% своєї площі, як це зробив я», — підсумував він.