ФАО: Ціни на олії встановили історичний рекорд

06 січня 2022, 17:01 1098

Середнє значення Індексу продовольчих цін Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) за підсумками 2021 року склало 125,7 пункту, що на 28,1% вище за показник минулого року.

Як йдеться в повідомленні організації, у грудні значення індексу склало 133,7 пункту, знизившись на 0,9% порівняно з показником листопада, при цьому воно виявилося на 23,1% вище за показник грудня 2020 року.

«У нормальних умовах високі ціни ведуть до збільшення обсягів виробництва, однак зростання цін на ресурси, що вводяться, глобальна пандемія і все більш непередбачувані погодні умови практично не залишають надій на стабілізацію ситуації на ринку в 2022 році», — заявив старший економіст ФАО Абдулреза Аббассян.

Середнє значення Індексу ціни зернові ФАО знизилося на 0,6% проти листопадового рівня; цьому сприяло зниження експортних котирувань пшениці в результаті поліпшення ситуації з пропозицією за підсумками збирання врожаю в Південній півкулі, що дозволило з лишком компенсувати зміцнення цін на кукурудзу, обумовлене активним попитом і побоюваннями через посушливі погодні умови, що встановилися в Бразилії. За підсумками року загалом середнє значення Індексу цін на зернові ФАО досягло максимального рівня з 2012 року та на 27,2% перевищило показник минулого року: ціни на кукурудзу зросли на 44,1%, на пшеницю — на 31,3%, при цьому ціни на рис знизилися на 4%.

Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО у грудні знизилося на 3,3% внаслідок зниження котирувань пальмової та соняшникової олії на тлі млявого міжнародного попиту, зумовленого занепокоєнням через наслідки зростання захворюваності на COVID-19. За підсумками 2021 року в цілому середнє значення Індексу цін на олії ФАО досягло історичного максимуму, збільшившись на 65,8% порівняно з 2020 роком.

Середнє значення Індексу цін на цукор ФАО знизилося на 3,1% порівняно з листопадовим показником до мінімального за останні п'ять місяців рівня, що зумовлено побоюваннями через наслідки штаму «омікрон» COVID-19 для міжнародного попиту, а також внаслідок зниження обмінного курсу бразильського реала та цін на етанол. За підсумками 2021 року загалом Індекс цін на цукор ФАО зріс на 29,8% порівняно з рівнем 2020 року, що є найвищим середньорічним показником із 2016 року.

Середнє значення Індексу цін на м'ясо ФАО у грудні практично не змінилося, водночас за підсумками 2021 року воно виявилося на 12,7% вищим, ніж у 2020 році.

Індекс цін на молочну продукцію ФАО виявився єдиним підіндексом, який продемонстрував зростання за підсумками грудня; його значення збільшилося на 1,8% порівняно з минулим місяцем на тлі зростання міжнародних котирувань вершкового масла та сухого молока внаслідок зниження обсягів виробництва у Західній Європі та Океанії. При цьому ціни на сир трохи знизилися внаслідок збільшення його виробництва в країнах Західної Європи. За підсумками 2021 року середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО виявилося на 16,9% вище за рівень 2020 року.