Бельгійські фермери повідомляють, що високі витрати можуть вбити органіку

22 жовтня 2022, 14:15 2561

Енерговитрати, які зросли в 6 разів, і низькі продажі стануть найбільшою проблемою у майбутньому сезоні органічних фруктів.

Про це повідомляють бельгійські фермери, пише Freshplaza.

«Ми спостерігаємо майже 60% зниження продажів яблук порівняно з попередніми роками. З органічними грушами поки що все не так погано. Продажі цього сезону нижчі, ніж минулого року. То був винятковий рік, оскільки за кордоном було дуже мало груш. У результаті багато груш вирушили до Франції та Італії на початку сезону. Однак порівняно з попередніми роками квота еквівалентна», — розповідає Джерард Кененс, який управляє компанією Verken Bio Deli-Vers (Бельгія) з вирощування органічних яблук і груш на площі близько 21 га.

Падіння попиту, здається, є тенденцією, яка поступово погіршується. «Ми бачимо, що органічна пропозиція стає занадто великою, що також заохочується Європою, але попит поки не може за цим встигати. Особливо з урахуванням того, що війна та висока інфляція грають злий жарт, менше людей тягнеться до органіки. Проте конкуренція стає дедалі більшою, оскільки все більше надходить фруктів із Польщі та Італії. За кордоном існує багато субсидій, що призвело до занадто швидкої конверсії у багатьох країнах, але ринок стає дедалі тіснішим. Це є згубним для органіки», — зазначає фермер.

За словами Джерарда Кененса, прямий продаж значної частини органічних фруктів через високі витрати на зберігання у будь-якому випадку неможливий: «У нас немає сонячних батарей, що, мабуть, збільшить наші витрати на електроенергію приблизно в 6 разів цього року (з 4000 до 25000). Крім того, ціни на фрукти трохи нижчі, що не компенсує понесених витрат».