В ОПГ «Павлівські» вирощують у теплицях виноград понад 10 років, а віднедавна — лохину, малину та ожину. Цей шлях має чимало переваг і є набагато безпечнішим, ніж вирощування сільгоспродукції у відкритому ґрунті.
Про це AgroPortal.ua розповів голова господарства «Павлівські» Михайло Павлівський.
«Це не просто виноград росте у теплиці — це більш надійний бізнес. Все виростає набагато раніше, звідси й зовсім інша цінова політика. Коли в Україні тільки-но починають збирати перший виноград, ми до цього часу вже все розпродуємо», — ділиться досвідом фермер.
На його думку, з часом взагалі ніхто не буде займатиметься вирощуванням чогось просто неба, оскільки це дуже ризиковано через зміни клімату.
«Теплиці — задоволення не з дешевих. Але таке капіталовкладення цілком виправдане та швидко окупається. Гектар повністю обладнаних теплиць коштує приблизно $100 тис., і якщо бізнес вести розумно, то за два роки вартість теплиці можна повністю окупити. Так, енергоносії подорожчали, але є поріг економічної ефективності. Все підраховується, і стає очевидним, наскільки таке заняття вигідне», — зазначає Михайло Павлівський.
Він розповідає, що переконатись у вигідності теплиць можна дуже швидко на простому прикладі. В одному із сусідніх господарств позаторік зібрали 900 т винограду, а в 2021 році — лише 130 т.
«Торік спостерігається загальне зараження грибковими хворобами. 10 днів у нас не припинявся дощ, і багато виробників не могли обробити виноград. Але ж роботи були проведені на ту ж суму, що й минулого року. Також через град деякі у відкритому ґрунті практично повністю втратили врожай. А ми у теплицях зібрали виноград і раніше, і вдвічі більше», — розповідає Михайло Павлівський.
За його словами, теплиця — це захист від граду, пилу, дощу, шквалів, хвороб. Там виноград теж схильний до хвороб, але в теплицях сухо, і є можливість його обробити.
Людмила Калита, AgroPortal.ua