Україні загрожує гіперінфляція вже до осені

21 червня 2022, 11:03 11051

Тренд на розгін інфляції в Україні продовжується. Ситуація має всі шанси виявитися гіршою, ніж у квітні 2015 року — зростання тоді становило понад 60%.

Про це повідомляє аналітик RoboForex Андрій Гойлов, пише «Мінфін».

Як зазначається, за даними Держстату споживча інфляція в річному вимірі у квітні прискорилася до 18%, щодо березневих значень цей показник збільшився на 2,7%. Фактичні дані виявилися майже вп'ятеро вищими за довоєнні прогнози НБУ. Уповільнити цей процес за умов активних бойових дій практично неможливо. Ситуацію ускладнюють емісійне фінансування видатків держбюджету та падіння податкових надходжень. Доходи держбюджету покривають третину його видатків. 

«За нинішніх обставин стабілізуючим фактором є підтримка з боку ЄС, США, МВФ та Світового банку. Однак її може виявитись недостатньо, оскільки основні експортні шляхи для України заблоковані. Крім того, резерви НБУ знову почали падати: обсяг валютних інтервенцій на продаж становив майже $7,5 млрд. Такими темпами цей показник знизиться до критичного мінімуму вже восени цього року», — прогнозує експерт. 

Найбільше зростання відзначається у транспорті (+29,3%), продуктах харчування (+23,6%) та підакцизних товарах (+17,7%). Ціна знизилася лише на одяг та взуття. Враховуючи падіння доходів держбюджету та «приховану» емісію гривні, споживча інфляція зростатиме і надалі. 

«На даний момент у низці регіонів відчувається гострий дефіцит бензину, що штовхає цінники нагору. Враховуючи складнощі логістики та зростання закупівельних цін на енергоресурси, у найближчі кілька місяців імпульс інфляції позначиться на вартості палива. Є суттєві ризики гіперінфляції вже до осені цього року. У зв'язку з цим можна порекомендувати перевести заощадження, що залишилися, в іноземні валюти і товарні запаси. Відкривається вікно можливостей для інвестування на ринку нерухомості. Ціна квадратного метра в гривнях зросте, але в доларах США ймовірне суттєве падіння», — додає Андрій Гойлов.

На готівковому валютному ринку гривня до долара США опустилася нижче за рівень 35,50, а євро послабився до позначки 37,50. Зростання пропозиції долара США та євро з боку комерційних банків сприятливо впливає на курс української національної валюти, уточнив аналітик.